התמודדות עם לחץ בפסיכומטרי

לחץ הוא מצב המציין תחושת מצוקה עקב פגיעה במצבו "הנורמאלי" של האדם. במצב שכזה, האדם מתקשה להתמודד עם הגורם ללחץ, וכפועל יוצא של הקושי בהתמודדות תפקודו הופך לקוי. הלחץ משתקף במספר אופנים, הן פסיכולוגיים והן פיזיולוגים (נפשיים או גופניים) והוא גורם לאדם לצרוך משאבים גופניים ונפשיים שאינם נדרשים כלל ועיקר לביצוע הפעולה.

במילים אחרות, כאשר אנו מתמודדים עם סיטואציה מלחיצה, כמו הבחינה הפסיכומטרית, אנו מתנהגים באופן השונה מהתנהגותנו הנורמאלית. חישבו על הפעם בה יצאתם עם חברתכם הטובה לסרט ומנגד שוו את הפעם בה יצאתם לסרט כחלק מדייט. הסיטואציה זהה – אתם, בית קולנוע, קומדיה רומנטית משעממת ובת המין השני יושבת לצידכם. אם ניסיתם לאמוד את השוני, ודאי הבחנתם שהנינוחות המאפיינת את הסיטואציה הראשונה נעלמת בסיטואציה השנייה: כפות ידיכם מזיעות קלות, הדופק רועם (וניכר כאילו נשמע למרחקים), המילים מתבלבלות ובמקום לומר לכרטיסן "2 כרטיסים לכל סרט אחר חוץ מהקומדיה הרומנטית שהיא רצתה ללכת אליה", אתם עושים את אותה הטעות שוב ושוב…

האם ניתן להמנע מהלחץ ואיך להתמודד איתו?

ובכן, האם יש מי שמתרגש יותר מהאחר? האם ניתן להימנע מלחוות לחץ? ומה זה אומר עליי? (התשובות בקצרה: כן, כן וכלום).

משום השוני האינהרנטי בינינו כבני אדם שנולדו להורים שונים, במקומות שונים ובזמנים שונים, ישנו גם שוני בין רמת הלחץ שכל אחד מאיתנו חווה במבחן. עם זאת, ניתן לשלוט ברמת הלחץ של כל אחד ואחד מאיתנו ולהוריד אותו באופן משמעותי במהלך הקורס. כחלק מהקורס ב"אחד על אחד", המדריך יודע לזהות את נקודות הלחץ של התלמיד ו"להזהיר מראש" כדי להימנע מהן ברגעי האמת. חלק מהדרכים הללו רשומות בסוף המאמר.

כמובן שניתן להימנע מלחץ! אם אוכל לתת לכם את הדרך הטובה ביותר במשפט אחד, זה יהיה משהו כזה: "אם אני יודע לקראת מה אני הולך ומה אני הולך לעשות שם, אני לא לחוץ".
קורס פסיכומטרי הוא כמו פגישה ראשונה, שנייה, שלישית ואולי גם חתונה עם המבחן. לא הייתם מתחתנים עם בן זוג שאינכם בטוחים שעמדתם על טיבו מספיק, נכון? כך גם עם המבחן. אנחנו נכיר אותו לאורכו ולרוחבו, עד שנדע בדיוק לקראת מה אנחנו הולכים (ואפילו מה נלבש ביום החתונה המרגש!).

מה זה אומר עליכם אתם שואלים? שאתם בני אנוש. אין מי שלא לחוץ ומי שיאמר אחרת- מבלף. כאמור לעיל, ישנן רמות שונות של לחץ, ויש מי שיפרשו אותו באופן שונה, אך במידה זו או אחרת כולנו בני אדם וכולנו נלחצים מסיטואציה זו או אחרת. קחו את זה בקלות..

כמה טיפים להורדת לחץ לפני הבחינה:

  1. מנע כל סיטואציה שיכולה להלחיץ אותך מבעוד מועד
  2. הגע לבחינה מספיק זמן לפני תחילתה כדי "לסגור פינות"
  3. הבא עימך את כל הציוד הנדרש (כדאי להכין את התיק המיועד לבחינה ביום שלפני)
  4. דע לקראת מה אתה הולך (לשם כך נועד הקורס..)
  5. דבר עם חברים שכבר עשו את המבחן (ועם זאת, נסה לגבש דעה באמצעות לפחות 2 דעות שונות).
  6. נסה להישאר רגוע ומרוכז – נשמע בלתי אפשרי לא? הכוונה היא:
  7. השאר את המחשבה סביב המבחן (ואל תיתן לה לברוח למקומות של – "מה אם…") ועם זאת, אל תלחץ חזק מדי, נסה להישאר קשוב גם לעולם סביבך.
  8. נשימות עמוקות ומלאות
  9. הורדת מתח שרירים – אם אתה שם לב שאצבעותיך מלבינות כשהן אוחזות בעיפרון, אתה לחוץ. נסה להרפות מעט.
  10. שאלה קשה? אז מה, יש עוד 20 אחרות – תדלג ותחזור.
  11. שב בנוח! מחקרים מראים כי מנח הגוף משפיע על רמת הלחץ בדיוק כמו שרמת הלחץ משפיעה עליו. אם הישיבה תהיה נוחה ורגועה (גב זקוף, לא קמור מעל המבחן והמבט מכוון לכל המבחן ולא רק לשאלה הספציפית). המטרה היא לא להוסיף כאבי גב או עיניים ללחץ הנלווה לבחינה.
  12. צפה ללחץ – הוא יהיה שם, אין מה לעשות, אבל אם תצפה אותו ותדע שהוא יחכה בסיבוב, תוכל להכין את עצמך לקראתו. אם תדע כיצד את מתנהג במצבי לחץ, תוכל להכין את עצמך לנהוג בדיוק כך גם במבחן. אני שמח לבשר לך שכולם לחוצים (לא רק אתה) וזה בעיקר משום שכולם (בדיוק כמוך) רוצים להצליח ככל האפשר. מנטרות שמחות כמו "אני יודע שאהיה לחוץ, אבל עבדתי קשה מאוד לקראת המבחן הזה ואני אצליח בו בדיוק כמו שהצלחתי בסימולציות", ירגיעו אותך ברגע הנכון.
  13. הוראות – שים לב שאתה עונה על מה שהתבקשת. כמובן שאין למה לקרוא את ההוראות של כל חלק במבחן, שכן במהלך הקורס קראת אותן אינספור פעמים, אולם כדאי לשים לב אליהן. ובפרט – הבנה מדויקת של "מה רוצים ממני פה" תכווין אותך לתשובה הנכונה.
  14. דע את זמנייך! הוסף להכנה לבחינה סדר עבודה בפרק וזמנים ספציפיים לכל נושא (כמובן שתעשה זאת עם המדריך שלך בקורס) וכך גם בבחינה תוכל לתזמן את עצמך ולדעת היכן אתה עומד. אם אינך עומד בקצב שתכננת מראש, אל תדאג, תמיד אפשר לדלג על שאלה או שתיים ולהמשיך מהנושא הבא (זכור – המטרה היא לענות על יותר שאלות, לאו דווקא על כולן).
  15. אל תמהר! וודא כי הבנת מה שאלו, וודא כי ענית על מה ששאלו (לא תמיד שני אלו יחפפו האחד את השני). קח את הזמן ושים לב שבסימון התשובה אתה מסמן את התשובה שהתכוונת לסמן.
  16. אל תיתן לשאר הכיתה להסיח את דעתך – יש שם עוד סטודנטים, מה לעשות, גם הם רוצים ללמוד באוניברסיטה. תשאיר את העיניים באזורך ואל תוטרד אם הסטודנט שלידך מעביר דפים בקצב אסטרונומי (זכור- לא כולם מקבלים ציונים מאוד גבוהים, יש סיכוי שהוא פשוט לא יודע את התשובות ומנחש..).
  17. התמקד במה שאתה יודע ולא במה שהיית רוצה לדעת – נכון, שאלות צירופים הם מגניבות ולפעמים נורא מעניין לדעת איך פותרים אותן, אבל לצערנו חלקן אינן קלות לפתרון. המבחן הוא לא הזמן לנסות דברים חדשים ולכן התמקד בשאר הנושאים (הכל חוץ מצירופים, למשל) שאתה יודע לפתור.
  18. נצל את הזמן! יש לך 20 דקות לפרק (פרט למטלת הכתיבה) למה שלא תנצל אותו כראוי? התעכב במקומות שאתה מרגיש שאתה צריך עוד כמה שניות כדי לפתור; אם סיימת את הבחינה לפני הזמן – בדוק את תשובותייך. זה נורא מבאס לגלות שטעית בגלל טעות סימון…

ולסיום סיומת – כשהמבחן נגמר – הוא נגמר! נסה לא לחשוב עליו יותר מדי ולא לתת לו יותר מדי משמעות בחייך. אין למה להסתובב עם תחושת החמצה או פספוס. עשית במיטב יכולתך ומחקרים מראים כי נטייתו של האדם היא להיות קשה עם עצמו (קרי הערכת חסר עצמית). תהיה מופתע לגלות כמה אנשים קיבלו ציונים גבוהים משציפו להם, גם אלו שיצאו עם פנים חמוצות מהמבחן.

בהצלחה!